Uzun zamandır Youtube kanalı üzerinden takip ettiğim bir gezgin var; bir çoğumuzun severek, özenerek, dua ederek izlediği Rotasız Seyyah müstearıyla da tanıdığımız Mehmet Genç. Fotoğraf merakı onu önce mesaili çalışma temposundan kurtardı sonra da sıradışı bir gezgin haline getirdi. O bir yandan dünyayı dolaşırken diğer yandan sosyal medya kanalı üzerinden videolar paylaşıp dünyayı geziyor. Bu arada bu yoğun temposuna iki de kitap sığdırdı. Bu sıradışı gezgini benim için farklı kılan noktaya geçmeden evvel bir konuya değinmek istiyorum.

Mehmet Genç’in sosyal medya kanalı üzerinden paylaştığı videolara nazaran kitaplarından daha çok etkilendiğimi fark ettim. Bu belki de yazının büyüsüydü. Şimdi gelelim Mehmet Genç’i diğer gezginlerden farklı kılan özelliğine. Yardımseverlik!
Mehmet Genç; Amazon’da bir yerli kabilesinde, Moğolistan’da Dukha Türkleri ile Pamir Dağları’nda bir Kırgız çadırında yahut Meksika’da Tarahumara yerlileri ile nerede olduğu fark etmeksizin ihtiyaç sahibi birini gördüğü zaman her şeyi bir kenara bırakıp yardım etmeye koşuyor. İlaç alamayan bir yerliye ilaç alıp götürüyor, iaşesi olmayan bir eve iaşe alıp bırakıyor. Tabii bunları yaparken maddi olarak takipçileri destek oluyor ancak meselenin ekonomik yönünden ziyade insani yönü daha kıymetli. Bana ne deyip gezmeye devam edebilecekken bazen programını üç dört gün erteleyip hastaları doktora bile götürdüğü oluyor. Bu durum bana kalırsa Mehmet Genç’in içinden çıktığı toplumun kültürel kodları ile doğrudan alakalı. Hatırlayanlar olacaktır, Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün Pelin Çift’in programında bahsettiği bir anı var. Bosna’da köyleri dolaşıp ihtiyaç sahiplerine yardım kolisi dağıtan Mehmetçik’e Bosnalı teyzemizin “Türk müsünüz? Geleceğinizi biliyordum.” demesi gibi bir durum yaşanıyor. Meksika’nın bir ormanında yaşayan yerlilere farkında olarak veya olmayarak ulaşan yardım “bizim” elimizle ulaşıyor. Bunu Mehmet Genç insani ve vicdani bir sorumlulukla yapıyor. Öte yandan hepimiz içinden çıktığımız toplumun evladıyız ve kültürel kodlarımız ihtiyaç sahibine el uzatmakla, hastaya şifa aramakla donanmış durumda.

Mazluma dinini, milletini sormayan bir milletin örnek evladı olarak Rotasız Seyyah Mehmet Genç’i gönül rahatlığıyla işaret edebileceğimizi düşünüyorum.

https://www.youtube.com/c/Rotas%C4%B1zSeyyah

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın